Bestyrelsens beretning - 2016

Kære alle

Velkommen til Rosengaard Vinlaugs 5. ordinære generalforsamling.


Jeg startede med at skrive en traditionel formandsberetning  - men da den var skrevet kom jeg i tanke om hvor mange gabende kedelige beretninger jeg har hørt her i sæsonen for generalforsamlinger…og det er mange - så derfor startede jeg forfra. For hvad er det nu en formandsberetning skal kunne for ikke at kede for meget? Den skal selvfølgelige redegøre for  foreningens  vigtigste aktiviteter i året der gik og den skal takke dem der skal takkes. Men den skal også skue fremad mod de muligheder og udfordringer der ligger i de kommende år. Det vil jeg prøve på her.


Jeg vil derfor starte med med at skue tilbage til den aften i 2012 hvor vi var en del interesserede der havde reageret på et opslag om muligheden for at starte en vinmark op. Vi sad i Rosengaardens hyggelige køkken og hørte om Lenes vison om at at dyrke vin, om hendes besøg af en sicilliansk vinavler der havde besigtiget jorden og sagt det sagtens kunne lade sig gøre.

I dag, 5 år efter - har vi bevist at det kunne det! Men sagtens er et stort ord…næsten lige så stort som de bunker af sten vi har fjernet fra jorden i vores hårdtprøvede kamp for at få pæle sat ned!

Og mange har udfordringerne været - ikke alle er løst endnu.

Men fakta er at vi i dag har udstedt 59 andelsbeviser, på marken står 875 vinplanter - og det ser ærlig talt temmelig godt ud! Vi har i 2015 høstet 237 flasker vin .237 flasker lyder ikke af meget - men med til historien hører også at der står 70 liter muscaris som gjorde det onde ved ganen…..det får ikke entusiastiske vinbryggere til at give op - så der blev sendt en smagsstafet ud til Nyholmgaard som gav deres gode råd til at redde vinen - den kræver dog stadig nogen overvindelse….


Men skal vi ikke lige smage - fra en af de andre flasker?

Skål


Jeg vil ihvertfald gerne skåle på endnu et år i Vinlaugets historie, der har bragt os tættere på de visioner der blev drømt om i 2012 - og som stadig står som den lysende stjerne over alt hvad vi gør. Nemlig drømmen om at skabe et fællesskab hvor alle der måtte have lyst, kan blive vinbonde med egen produceret vin i et område af Danmark ,hvor man ikke har den store tradition for lange rækker af vinplanter med grene der bugner af modne druer . Men det har vi faktisk skabt - flot ser det ud - og det klæder byen!

 

Fællesskab er et vigtigt nøgleord i Vinlauget - og derfor skal den første tak gå til aktivitetsudvalget der har sikret at vi kunne mødes under hyggelige, uformelle og velsmagende former - bla. Tysk vinsmagning på Lumby Mølle, prøvesmagninger hos Pia og Henrik og sommerfest i Tørresø.


Men det er ikke kun aktivitetsudvalget der skal have tak - det skal alle der yder en indsats for foreningen, hvad enten det er med bevæbnet med arbejdshandsker og beskærersaks, med regneark og mailinglister, med sulfidder og flaskerenser, eller bidraget med skønne kager som Edel og Anette, der bevæbnet med pinde har strikket strømper og doneret overskuddet til foreningen! Det er fantastisk og det er det her, fællesskab drejer sig om - at bidrage med det man nu kan. Derfor skal der også lyde en stor tak til Per Springborg, vores webmaster, som har doneret et bord-bænkesæt der gør det endnu mere fornøjeligt at mødes i marken!


Og at marken skal være et godt sted at være, har bestyrelsen virkelig haft på sinde. Derfor er der med lidt kildren i maven blevet investeret i at så græs i den resterende mark og indgå en aftale om klipning. Når jeg siger med kildren i maven, er det ikke fordi der er noget farligt over græs - men det var en modig beslutning fordi vores kasse blev drænet- og vi skulle jo også have penge til vinudstyr. Men vores ihærdige kasser sendte en opfordring ud om at indbetale kontingent forud - og så gik kabalen op og de dyrebare dråber blev pænt pakket ind i en fin ny ståltank hos Pia og Henrik, der IGEN i år skal have en kæmpe tak for at lægge garage til vinen og hjem til hyggelige sammenkomster.


Noget der også går igen, er desværre, tinglysningssagen. Rosengaard blev erklæret konkurs i 2015, kreditforeningen købte den hjem og solgte til Steen Rasmussen, som solgte bygninger videre, men stadig ejer jorden som vores vinmark står på. Der har været lejet med tanken om at leje den tidligere gårdbutik som klubhus, men bestyrelsen er gået bort fra tanken igen -økonomien er ikke til det.


Det helt store takkekort skal op nu, for var det ikke for de engagerede, dygtige og vedholdende bestyrelsesmedlemmer, var der slet ikke noget vinlaug. Mange timer bliver der brugt på at løse små og store udfordringer, sendt mails og indkaldelser, holdt møder og gået foran som et godt eksempel med arbejdet i marken. Bestyrelsen gør et kæmpe stykke arbejde, og det er jeg sikker på også vil ske fremover.


Og det er netop tiden fremover vi skal afslutte med.


For hvad skal der egentlig ske i 2016?

Jo, vi skal have fat i fællesskabs-ordet - der er rigeligt plads til flere medlemmer og uden det går det ikke…vi har både brug for kontingenterne og for hænder til praktisk arbejde. Det er stadig tordenskjolds soldater der tager den største tørn - men marken er ved at blive stor og det kræver flere og flere kræfter at passe den.


Igen i 2015 sørgede frivillige kræfter for at fremstille flyers, henholdsvis i forbindelse med en markedsdag og som årets julegaveide - og 4 mand høj tog på byvandring rundt i Bårdesø, Tørresø og Krogsbølle og afleverede det gode budskab, “kom med i vores fællesskab. - vi kan sagtens være flere”


Ingen er bedre til at komme med ideer og input til hvordan vi får flere medlemmer, end i der sidder her  - i ved hvad der skal til af arrangementer i fællesskabet for at i har lyst til at deltage  - og også har lyst til at gribe fat i jeres barndomsven, tante, tandlæge eller bankbestyrer og invitere dem med indenfor i foreningen og udenfor i marken!


Jeg håber vi i 2016 bliver mange flere. Og jeg håber i vil hjælpe bestyrelsen ved at komme med input og gode ideer. Og bakke op om de beslutninger der bliver taget.


Tak for året der gik og må solen skinne lidt mere i år så vinen kan flyde i rigelige mængder!


Skål


Bestyrelsens beretning

- generalforsamling den 19. april 2016